Follow:
Bøger, familie

At gå på opdagelse

Da min mor døde, gik jeg i stå på en uventet måde. Jeg blev ikke opslugt af sorg på samme måde, som mange andre gør, når deres forældre dør. Nej, jeg gik i action-mode. Jeg er stadig ikke blevet ramt af en voldsom sorg, og jeg er faktisk i tvivl om jeg vil blive det. Mit forhold til min mor var, mildest talt, kompliceret.

Vi er nu kommet så langt at vi næsten er klar til at overdrage nøglerne til min mors lejlighed til hendes udlejer. Vi har ryddet det hele, gjort rent efter bedste evne, og kan se lyset for enden af tunnelen. Det har været en frusterende proces, for jeg er en type, der ikke er god til langstrakte projekter (i mangel på bedre ord). At være afhængig af Skifterettens Corona-forsinkede sagbehandling, andre familiemedlemmers kalendere og generel logistik er ikke noget, jeg er fan af. Jeg ville helst bare have overstået nedpakningen på en weekend, og så lukke døren bag mig.

I min kaotiske tilstand de sidste to måneder, har jeg dog også været ret elendig til at skille mig af med min mors ting. Vores garage er pakket med plakater, møbler, artefakter og, ikke overraskende, en anseelig bogsamling.

Og det er netop det sidste, jeg vil komme ind på. Min mor elskede at læse, og hendes lejlighed var et overflødighedsbæger af romaner. Hun havde bogreoler overalt, og hendes borde var fyldt med god litteratur. Jeg kunne ikke redde alt, og det var heller ikke alt, der havde min interesse, men der står nu omkring 350-400 bøger ude i vores garage.

Jeg har vasket og hver eneste bogforside af i grundrens, og har støvsuget hver bog efter bedste evne. Der står skåle med eddike overalt i garagen i håb om at det kan tage 40 års cigaret-dunst, og så er jeg ellers på jagt efter en anti-lugt-mirakel, der kan fjerne resten. Alternativet er nemlig at skille sig af med samlingen, og det nænner jeg ikke – heller ikke selvom at 99% er gulnede, slidte paperbacks.

Der er mange klassiskere, og der er mange, jeg aldrig har læst. Det er mit nye projekt: At læse mig igennem min mors bøger. Og i ny og næ dele mine tanker om det her på bloggen. For bøger er ikke kun bogstaver på papir; Det er nye uudforskede verdener, og det er minder om de mennesker, der har haft bøgerne før os.

Det glæder jeg mig til at give mig i kast med.

I mellemtiden: Har du et tip til at få røglugt ud af bøger?

Share on
Previous Post Next Post

Du vil måske også sætte pris på

No Comments

Leave a Reply