Follow:
Bøger, familie

At lære at læse

Hjemme hos os tæller vi stille og roligt ned til D.s fødselsdag i starten af februar. Hun fylder seks år, og det må jeg indrømme at jeg har lidt svært ved at håndtere. Det er en bittersød tid, for hun er stadig lige så fin og dejlig som altid, men den første barndom begynder også at slutte.

I løbet af det næste halve år skal hun vinke farvel til verdens bedste venner og den trygge børnehaveverden. Hun klarer det betydeligt bedre end jeg.

Hun er mere end parat til skolelivet – det er jeg ikke. På mange måder minder det mig om dengang min barsel sluttede, og hun skulle afsted i dagpleje. Alt strittede også på mig dengang og jeg hadede det, mens hun tullede ud i den nye, eventyrlige verden.

Jeg ved, det bliver godt. Jeg ved, vi har valgt den rigtige skole, hvor der er plads og tid til hende. Jeg ved, hun glæder sig, selvom hun stadig ikke helt ved, hvad der er i vente.


En ting hun dog gerne vil lære inden skolestart er at læse. Hun har i løbet af det sidste år brugt stadig større tid på at kigge/læse bøger, og hun kan efterhånden skrive en del ord. Det er ikke noget videre avanceret, men ord som far, mor, kat, is, sko, ko osv. Hun kender bogstavernes lyde, og kan med lidt hjælp gætte bogstavernes rækkefølge. Derfor begynder vi nu at hjælpe hende på vej med læsningen. Jeg har lånt den klassiske “Mette og Søren” lærebog, og så må vi se om hun kan knække læsekoden.

For mig er det ikke vigtigt hvornår hun begynder at læse, men at hun får bibeholdt sin interesse og glæde for bøger. Men er det nu også så vigtigt?

Ja, det er vigtigt.

Glæden for litteraturen er livsvigtig. Bøger kan være dine venner og hjælpe dig igennem svære tider. Bøger gør dig klogere på verden og på dig selv. Bøger aktiverer og stimulerer andre dele af hjernen end iPads (der i øvrigt er noget af det værste, man kan stikke et barn, hvis du spørger mig). De udvikler koncentrationsevnen, og hjælper både børn og voksne med at finde ro og fokus.

Og helt ærligt – har vi ikke alle brug for ro og fokus?

Vil du blive klogere på børn og læsning?

Så kan jeg anbefale dig at du kigger med hos #1000bøger , Læs for livet og bogsnak.dk, der flere gange har skrevet rigtig godt om emnet.

Share on
Previous Post Next Post

Du vil måske også sætte pris på

No Comments

Leave a Reply