Follow:
Uncategorized

Norsk mad – Ting, jeg gerne ville have vidst

 

  • Nordmænd har en forkærlighed for færdiglavet mad. Vi snakker mange meter med frysepizzaer, frosne fiskeretter og friskstegte kyllinger, der kan overhældes med sovs fra pose.
  • Passionen for færdigmad topper, når vi snakker om dessert. Rema1000 har en hel reolsektion dedikeret til budding- og dessertmousser, der bare skal røres op med væske.
  • Det er svært at lave overslag på indkøb i Norge, hvis ikke du har en højere matematisk eksamen. Mad sælges oftest efter kiloprisen, hvilket er smart hvis man vil begrænse madspild, men er et rent helvede hvis du er talblind. Jeg handler derfor aldrig ind alene.
  • Jeg har en mistanke om at Nordmænd ikke spiser andet end fisk – og at de er rent faktisk er glade for fiskeboller. Da jeg var teenager og var på sejltur, var jeg med til at bestikke en dreng til at drikke den lage, fiskebollerne ligger i.  Det var sjovt, men fiskebollelagebræk lugter ret fælt. Siden dengang har jeg ikke kunne kigge på en pakke med fiskeboller uden at fnise og få kvalme på samme tid.
  • Tubeost er en thing heroppe. Nævn en ingrediens og du kan højst sandsynligt finde den i en ostevariant, der er lige til at klemme ud på dit brød. Jalapenos, bacon, BBQ Chicken og Brie, blot for at nævne et par stykker.
  • Her findes stort set kun franskbrød. Hvert supermarked er minimum udstyret med 15 forskellige, nybagte varianter, hvilket er lækkert, men ikke er ret mættende. Jeg er stadig ikke sikker på, hvad nordmænd spiser til frokost. Til gengæld har alle supermarkeder med respekt for sig selv en stor brødskærermaskine, hvor man som kunde selv kan skære sit brød.
  • Mere brød: Rugbrød har vi indtil videre kun fundet i Rema1000. Et enkelt rugbrød koster 37 kr. Coop Obs! sælger en “Saftig dansk” rugbrødsblanding, der mere minder om et hvidt brød tilsat lidt farvestof. Hop ikke på den!
  • Norsk kød er forvirrende. Der er for eksempel angiveligt forskel på kjøttdeig og karbonadedeig, selvom indholdet er nøjagtig det samme. Samtidig er der er et foruroligende udvalg af “pinnekjøt”, der bedst kan beskrives som tørret og saltet fårekød. Det er skørt.
  • Har du hørt myten om at mad er dyrt i Norge? Den er god nok – i hvertfald med mange ting. Frugt og grønt (agurker og tomater undtaget) er ikke dyrere end i Danmark, men det er i høj grad fordi det bliver solgt pr. kilo og du derfor nemmere kan regulere hvor meget, du skal have. Mælkeprodukter, tørvarer og kød er til gengæld dyrt. Det er ikke unormalt at betale 37,95 for 1/2 liter fløde eller 89,95 pr.kg for en kylling – og kyllinger er store heroppe… Og sodavand? Dyrt, dyrt, dyrt!
Share on
Previous Post Next Post

Du vil måske også sætte pris på

No Comments

Leave a Reply