Follow:
Bøger

#septemberbøger

Jeg er ret sikker på at mine følgere på Instagram er trætte af mig i øjeblikket. Jeg har nemlig kastet mig ud i lidt af en udfordring. En udfordring, der kort og godt går ud på at poste et dagligt billede af bøger i hele september.

Det er ikke første gang denne udfordring med #septemberbøger kører, men de andre år er det ikke blevet til andet end et par enkelte opslag fra mig. Livet har en tendens til at sætte en stopper for mine gode intentioner, men i år forsøger jeg at gøre en ekstra indsats.

Men hvorfor, egentligt? Jeg har enormt travlt i hverdagen, og jeg får ikke læst nær så meget, som jeg gerne vil. På trods af at jeg har en fem meter lang bogreol, står bøgerne ofte urørte hen. For mig er det dermed en chance for at komme i kontakt med litteraturen igen.

Det er dog også et princip om almen dannelse. Det er jo ikke kun os herhjemme, der har alt for travlt. Når vi endelig kommer hjem, har vi travlt med madlavning, vores telefoner og Netflix. Altid Netflix. Vi glemmer samtalen og vi glemmer fordybelsen. Hvornår har du sidst brugt aftenen på en god bog? Hvornår har du snakket med en anden om noget, du har læst? Altså udover den der “artikel” på bt.dk, der handlede om en reality-stjernes saftige skandaler og sexliv?

Nej, vel? Vi har så travlt at vi ikke får snakket med hinanden. Vi mister vores koncentrations- og fordybelsesevne. Vi glemmer at kede os. Vi holder op med at være nysgerrige. Vi er ikke længere kreative. Og ved du hvad? Jeg fornemmer også at vi mister en stor del af vores empati for de personer, der omgiver os. Måske ikke empatien for dem, der står os nærmest; Jeg mener ikke at du er ligeglad med dine børn, ægtefælle eller forældre. Men du risikerer at miste empatien for dem, der ikke er 100% som dig selv. Og det er en bombe under de dyder, vores samfund er bygget op om.

Litteraturen indeholder eventyr, nye verdener og unikke indblik i andre personers følelsesliv. Og når jeg skriver litteratur, så mener jeg ikke den der skabelonskrimi, du kan købe for 99,00 kroner i Bilka. Den giver lige så meget næring til din hjerne som en BigMac giver til din mave. Det er et seriøst tvivlsomt valg. Og jo, jeg vil gerne lege smagsdommer, når det kommer til litteratur. Du må også gerne tænke at jeg lyder som en hellig ko, men det er helt ok.

Når jeg poster billeder af mine bøger på Instagram er det altså også en opfordring til andre om at genopfriske et bekendtskab med de støvede, gammeldags romaner. Det er en reminder om at tage en pause, slukke for fjernsynet og en opfordring til at trække vejret dybt ind. En opfordring til at mærke efter. En opfordring til at se andre i øjnene, og en klar opfordring til at begynde at bruge ordet “dannelse” igen. Det er gammeldags, det lugter af 1800-tallet og det er det bedste, du kan gøre for dig selv. Det er “work in progress” – ikke mindst for sådan en som mig, der også alt for nemt falder over streamingtjenesterne det øjeblik vores datter er blevet puttet om aftenen.

Share on
Previous Post Next Post

Du vil måske også sætte pris på